Suna-ne: 0746 595 485

JUCARII DIN LEMN SAU PLASTIC

Publicat pe 5 mai 2017 , in Fără categorie
JUCARII DIN LEMN SAU PLASTIC

Oamenii au o fascinație cu lemnul. Noi admiram frumusețea meselor și mobilierului din lemn. Dragostea noastră pentru lemn nu este doar estetică. Lemnul este, de asemenea, foarte practic pentru multe utilizări.

În ultimii ani, unii au criticat lucrurile din lemn, inclusiv mobilierul și jucăriile, ca o sursă de bacterii. Departamentul Agriculturii al Statelor Unite a recomandat folosirea materialelor plastice mai degrabă decât lemnului din acest motiv. Ei au susținut că suprafețele non-poroase, cum ar fi plasticul, ar fi mai puțin susceptibile de a menține bacteriile și ar fi mai ușor de păstrat curat și fără germeni. De asemenea, au susținut ca, deoarece plasticul ar fi sintetic, ar avea tendința de a ucide bacteriile. Cu toate acestea, studiile au arătat că agenții patogeni preferă materiale plastice.

Microbiologii de la Universitatea din Wisconsin din Madison au încercat să găsească tehnici de decontaminare care ar face lemnul la fel de sigur ca și plasticul. Ceea ce au descoperit a fost că, dacă au inoculat plăci din lemn cu salmonella, listeria sau E.coli (toți agenții de intoxicație alimentară), 99% din bacterii au murit. Când bacteriile au fost puse pe plastic, nici unul dintre ei nu a murit. Lasate peste noapte, bacteriile din plastic s-au multiplicat și niciuna nu a fost găsita pe lemn.

Când au inoculat plasticul și lemnul în trei zile consecutive și le-au lăsat nespalate și la temperatura camerei, lemnul a avut 99,9% mai puține bacterii decât au fost plasate pe el. În același timp, în cuvintele experimentatorului “plăcile din plastic erau de-a dreptul dezgustatoare”. Lemnul are proprietăți anti-bacteriene care nu se găsesc în nici un material fabricat de om. Cercetatorii au testat artar, mesteacan, fag, cires negru, alun si nuc negru american cu aceleasi rezultate. Nu părea să conteze dacă lemnul era nou sau vechi.

Oficialii au spus ca recomandarea lor de acrilic sau alte materiale non-poroase a fost bazat pe bun simt si nu date stiintifice. În acest caz, când datele științifice au venit, bunul simț s-a dovedit a fi greșit.

Ti-a placut? Distribuie si prietenilor tai.

Lasă un răspuns

Urmareste-ne pe Facebook

vreaudinlemn.ro
suna-ne 0746 595 485